22. syyskuuta 2017

YHTEENVETO STARTTISEMINAARISTA

Torstaina 14.9.17 järjestimme Leikkien liikkumaan syyskauden starttiseminaarin Energia-areenalla. Samalla se oli startti noin 80 uudelle päiväkodille hankkeessa. Nyt hankkeessa on mukana kaikki Vantaan kunnalliset päiväkodit.

Paikan päällä oli upea 140 hengen joukko, joten tohinaa kyllä riitti. J


Osallistujat jaettiin väri- ja liikekoodilapuin omiin ryhmiin. Mitähän tämä mahtaa tarkoittaa? Jokainen omin lihasvoimin paikalle tullut sai myös mukaansa perheuintikortin Vantaan uimahalleihin.

Kun kaikki olivat saapuneet paikalle, pääsi päivä starttaamaan:
Seminaarin tuli avaamaan Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola- Vehviläinen ja Liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti. Solen sanoin yhteistyö varhaiskasvatuksen ja liikuntapalveluiden välillä on ollut hyvin hedelmällinen. ;) Oli hieno huomata, kuinka moni kasvattajista ja päiväkodinjohtajista käy myös itse liikkumassa työpäivien jälkeen viikon aikana.

Avauksen jälkeen esiteltiin pikaisesti meidät hankkeen uudet projektityöntekijät (minä) Milla ja Jani. Jani aloittaa työt hankkeessa ensi viikon jälkeen saatuaan School Action day - tapahtuman kunnialla maaliin. Sen jälkeen meitä onkin tuplasti teitä liikuttamassa! Kerroin lyhyesti päivän ohjelman ja sen jälkeen olikin aika jakautua ryhmiksi.Hankkeessa tänä syksynä aloittavat päiväkodit (vihreät) jäivät kuuntelemaan Anne Soinin luentoa: varhaisvuosien liikunta tutkimusten ja suositusten valossa. (Luento on laitettu kaikille osallistujille sähköpostilla)
Anne luennon jälkeen oli aika siirtyä pelaamaan työelämäpeliä ryhmissä Leena Lahtisen ja Tommi Muhosen opastuksella. Työelämäpelissä päästiin pohtimaan erilaisia tilanteita ja käytäntöjä päiväkodin arjessa liikunnan näkökulmasta. Jokainen päiväkoti sai pelin myös omaan yksikköönsä.

Sillä aikaa kun ylhäällä kuunneltiin Annen luentoa ja pelailtiin työelämäpeliä, alhaalla palloilusalin puolella oli täysi tohina päällä. Punaiset eli hankkeessa jo aiemmin mukana olleet päiväkodit siirtyivät minun kanssani alas toiminnallisten tehtävien pariin.

Alkuun käytiin katsausta millainen fiilis yksiköissä on hankkeen osalta. Jokainen sai antaa ”risuja ja ruusuja” sekä omia kehittämisideoita saliin laitetuille papereille. Tämän jälkeen käytiin vielä yhdessä pinnalle nousseita asioita läpi. Kiitos aktiivisesta osallistumisestakeskusteluun! Tästä meidän on hyvä lähteä kehittämään toimintaa taas eteenpäin.

Keskustelujen jälkeen oli aika ottaa hiukan rennommin satujoogan parissa. Sadun avulla uppouduimme joogan asanoihin hauskoilla harjoitteilla.

Ah ihana hetki rentoutua!
Huojuvat puut, palmut, gobrat, aavikon ketut ja läähättävät koirat poseeraamassa joogan päätteeksi:
Satujoogan jälkeen jakauduttiin ryhmiin. Nyt oli aika kurkata omasta lapusta liike ja etsiä itselleen ryhmä saman liikkeen perusteella. Jokainen ryhmä pääsi suunnittelemaan liikunnallista leikkiä tai harjoitetta, joka ohjattaisiin kohta ylhäällä lautapeliä pelaaville vihreille. Annoin ryhmille pienen haasteen, ohjaustuokiossa piti toteutua joku liike (juokseminen, tasapaino, hyppääminen..) ja tuokioon piti sisällyttää tavoite (ryhmätyöskentely, luottamus, keskittyminen, rentoutuminen…). Ryhmätyöskentelynä syntyi loistavia leikkejä ja harjoituksia!

Ylhäältä huhuiltiin porukka liikkumaan kanssamme alas. Ensin oli vain tehtävä löytää oma porukka. Sehän kävi helposti, oman kuvan kurkkaus lapusta ja sitten vain etsimään ryhmää, joka liikkui kuvan näyttämällä tyylillä.
Ja ei kun leikkimään!

Yhteisen leikkituokion jälkeen kokoonnuimme vielä ylös katsastamaan tulevan kauden toimintaa. Syksyn toiminnasta blogiin on jo julkaistu päivitys, josta näkyy työpajat ja tapahtumat päivämäärineen. Päiväkoti alueet on jaettu porrastetusti toimintaan. Ne jotka nyt syksystä eivät pääse kaikkiin työpajoihin mukaan, saavat samat pajat sitten keväästä.

Lokakuusta pääsemmekin jo vauhdikkaasti liikkeelle kolmen superpeuhan johdolla, sekä vuosikello- ja liikuntatuokiopajoilla. Kutsut ovat lähteneet näistä jo päiväkodeille sähköpostilla. Ilmoittautua pystyt suoraan millalle: milla.kiiski@vantaa.fi

Kiitos vielä suuresta kaikille paikalle päässeille! Hyvä heittäytymisen meininki ja iloinen asenne huokui teistä. Tästä on hyvä startata yhteinen toimintakausi käyntiin. Toivottavasti jokaiselle jäi seminaarista jotain käteen tai ainakin pohdittavaa, miten omassa yksikössä olisi mahdollista saada lisää liikettä arkeen.

Palautetta saa minulle laittaa tapahtumasta ja muista heränneistä kysymyksistä. Palautekysely on lähtenyt sähköpostilla osallistuneille.
Liikunnallista syksyn jatkoa kaikille!

kirjoittanut Milla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia tai ideoita? Jätä mielellään kommentti :)