14. joulukuuta 2016

DIGILOIKKA - TIETOTEKNIIKKA LIIKUTTAJANA






Tietotekniikkaa voi hyödyntää monessa elämän asiassa. Tarjolla on sovelluksia laidasta laitaan. Erilaiset musiikki-, kirja- ja taide sovellukset auttavat oppimaan ja toisaalta on myös sovelluksia jotka auttavat jokapäiväisissä haasteissa. Miten teknologian avulla voidaan tuoda aktiivisuutta arkeen, on siis ainoastaan pieni pala kakusta. 

Syksyn aikana oli kaksi Digiloikka työpajaa jossa kävimme läpi juurikin tätä kakkupalaa. Kokeilimme muutamia sovelluksia, keskustelimme teknologian käytöstä päiväkotimaailmassa ja työskentelimme pienryhmissä joisssa jokainen ryhmä loi oman QR-koodi radan/kokonaisuuden. 

Kyseiset QR-koodi radat tulevat tänne blogiin lähiaikoina. Yksi rata/kokonaisuus kerrallaan tietenkin. Nämä julkaisut tulevat jatkossa löytymään blogin vasemmanpuoleisesta palkista "Kategoria" kohdasta "QR-koodien" alla.

Mikäli kiinnostuit jostakin tietystä QR-koodi radasta ja haluat kokeilla sitä. Tallenna QR-koodi tietokoneellesi. Miten tämä tallennus käytännössä tehdään, tulee sitten erillisenä julkaisuna!

Työpajan aikana nousi myös seuraavanlaisia kysymyksiä:

Miksi istuttaa lasta tabletin eteen?

Miksi on pakko käyttää teknologiaa jos saman asian voi tehdä ilman esim. tablettia?

Miksi haluamme lisätä lapsen ruutuaikaa vaikka samalla sitä pyritään vähentämään max. 2h/pvä?


Täysin ymärrettäviä, ja todella tärkeitä, kysymyksiä!

-.-.-.-.-.-.-.-.


Tietotekniikka tarjoaa mahdollisuuksia. Teknologia on osa nykypäivää ja on mukana monessa arjen asiassa. Aikuisen velvollisuus on opettaa ja näyttää lapselle miten tietotekniikasta saadaan paras hyöty irti, ja kuinka sitä käytetään oikein.


Tablettia ei tarvitse, eikä pidäkkään, olla laittamassa koko ajan lapsen eteen. Tässä on juuri se asia josta äsken mainitsin, meidän on aikuisina löydettävä tasapaino asiassa. Milloin olemme ottamassa tabletin mukaan toimintaan, miksi päädyimme siihen ratkaisuun, mitä sovelluksia päädymme käyttämään sekä miten toteutamme tämän "tuokion".

(Vinkki: Tähdenlennon päiväkodissa tabletilla ei saa pelata istuen. Siellä lapset seisovat pöydän äärellä sen aikaa kun tabletti on käytössä. Saa myös mennä lattialle/muuhun tilaan ottamaan mukavan asennon)

Omassa lapsuudessamme ei ollut samanlaisia härpäkkeitä kun tänä päivänä. Siksi tämä yhdistelmä, lapsi + teknologia, tuntuu hieman vieraalta ja ehkä jopa väärältä. Tämä yhdistelmä on sellainen asia joka saa keskustelua aikaan, ja myös osttain vahvaa vastarintaa. 

Lapsen kehityksen kannalta on tärkeää että hän oppii käyttämään nykyaikaista teknologiaa. Mutta meidän aikuisen vastuulla on näyttää, ja opettaa, miten tätä voi käyttää turvallisesti. Meidän aikuisten on kehityttävä kehityksen mukana.

Varhaiskasvatuksen toiminnan kehittämisessä lähtökohtana on lapsen oppiminen. Luonnostaan utelias lapsi kiinnostuu tabletista, älypuhelimista ja muista laitteista sekä peleistä. Kun lapsi osoittaa mielenkiintoa jotakin asiaa kohti, niin siinä meillä on jo vahva silta lähteä kehittämään toimintaa juurikin tämän mielenkiinnon ympärille.






Tätä asiaa voi pyöritellä vaikka kuinka paljon. Jotta julkaisu ei veny liian pitkäksi jatkan tekstiä listan muodossa.

Tässä listtatuna muutama sovellus jota voi hyödyntää aktiivisuuden lisäämiseen:

QR-koodit (QR-code reader - sovellus)
Pokemon GO
Jungle Race
Sports Tracker
+muut karttapalveluun liitettyjä sovelluksia

Muita sovelluksia mille voi antaa mahdollisuuden:
Chill Panda

7 Minute
Body Stretch and Flexibility
Sworkit Kids
+muita ns. tavallisia liikuntaharjoite-ohjelmia

Go Noodle: https://www.gonoodle.com/ on ehdottomasti tutustumisen arvoinen sivusto!




Liikunnallisiin sovelluksiin luen myös käsi-silmä motoriikka kehittäviä pelejä. Esim. Fruit Ninja on sovellus jossa käden ja silmän yhteistyö vahvistuu. Hienomotoriikka on myös osa lapsen fyysistä kehitystä.

Suosittelen kokeilemaan jotakin liikunnallista sovellusta. Jos se toimii oman ryhmän kanssa sehän on todella hienoa, mutta jos kokemus on päinvastainen niin voi totea että kyseinen sovellus/muu ei ollut nyt teitä varten. 


Kirjoittanut Maddu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia tai ideoita? Jätä mielellään kommentti :)