4. syyskuuta 2016

ILO KASVAA LIIKKUEN - SEMINAARI 1.9.16Ilo kasvaa liikkuen ohjelman ensimmäisessä vaiheessa käytetään ideaa "Pienet askeleet". Listaan alle muutamia ideoita ja toteutettuja pieniä askelia mitä seminaariväellä tuli mieleen:


- Ikä-säännöt pois (esim. kun olet 6 vuotias saat kiivetä puuhun, kun olet 3 vuotias niin saat pyöräillä kolmipyörällä, 2 vuotiaana saat juosta alamäkeen...) Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiin, 3 vuotias voi olla ketterämpi kuin 5 vuotias jne.

- Liikunnallinen aamupiiri, tarvitseeko joka päivä käydä läpi mikä päivä on ja minkälainen sää on jne. tai pystyisikö sen osion tekemään toiminnallisesti? Ei istuteta lapsia koko aamupiiriä.

- Jonotuksen purkaminen siirtymisten porrastamisen kautta ja pienryhmätoiminnan hyödyntäminen siirtymätilanteisiin

- Tuoliton päivä! Syödään myös välipala seisten/matolla/lattialla oleillen/mahd. ulkona ja askartelut muutkin ns. normaalit pöytäleikit joko seisten tai lattialla

- Aina ulkoilun jälkeen liikuntaleikki. 5 viikossa - 20 kuukaudessa ja satoja vuodessa!

- Perheliikuntapassi. 15-30 min päivässä perheliikuntaa, saa merkin jokaisesta toteutuneesta liikuntahetkestä. Pieni kannustus palkinto x-määrän merkeille saaneille.

- Leluton ulkoilu, paljon liikuntaleikkejä

- Päiväkodin liikunta näkyväksi (esim. liikuntamato - pallukka/kuukausi ja lasten/perheen toiveet lisätään jaloiksi madolle oikeille kuukausille)

- Aarrearkku, perhesuunnistusta. Piilotetaan muutama aarre, omavalintainen, asia/tehtävä/muu, päiväkodin läheisyyteen ja vanhempien hakiessa lapset he käyvät yhdellä aarrepisteellä (esim. aarrejahti viikko).
Vanhemmat voivat ottaa kuvan kun lapsi käy pisteellä ja lähettää päiväkodille joka tulostaa kuvan ja kaikki aarrejahti kuvat laitetaan yhteiseen aarrearkkuun. Oma mielikuvitus muokkaa aarrejahtia oman näköiseksi.

- Vessavenyttely/pönttöjooga, kun lapset istuvat pöntöllä/potalla vastakkaiselle seinälle laitettu venyttelykuvia joita voi tehdä samalla. Vaihtoehoisesti käytäville laitettu seinälle venyttelykuvia, ja jokaisen kuva kohdalla pitää pysähtyä ja tehdä kyseinen venyttely. Aluksi aikuinen muistuttaa, viikon sisään lapset toteuttavat tätä jo omatoimisesti.

- Perherata. Päiväkodin pihalle tehdään helposti toteutettava rata ja vanhemmat suorittavat radan yhdessä lapsen kanssa ennen kotiin lähtöä. Merkki aina suoritetusta kerrasta.

- Liikuntapussiseinä (omat pussit teemoittain, esim. isoille lapsille, pienille lapsille, välineiden kanssa, ilman välineitä...). Kasvattajille on matalampi kynnys aloittaa liikuntatuokioita leikin kautta kun voi käyttää valmiita leikkejä pusseista.

- Liikunnan kautta tutustuminen lähipäiväkoteihin, vaikka olympialaisten kautta.

- Kuukausiliike. Perusmotoristen taitojen kehittäminen. Päiväkoti valitsee yhden yhteisen liikkeen (kasvattajat, lapset tai ryhmä valitsee vuorotellen?) - esim. tasajalkahyppy. Joka päivä/joka toinen päivä/ viikottain, kasvattajat ohjaavat omalle ryhmälleen/toiselle ryhmälle liikuntaleikin jossa kyseinen perusmotorinentaito on keskiössä. Voidaan myös toteuttaa niin että leikkiä harjotellaan oman ryhmän kanssa ja sitten lapset käyvät opettamassa kyseisen leikin toiselle ryhmälle.
Ilo kasvaa liikkuen koordinaattorit-Matilda-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia tai ideoita? Jätä mielellään kommentti :)