29. syyskuuta 2016

SEIKKAILULIIKUNTA - INTIAANIPOLKU

MATERIAALIT ON MAHDOLLISTA SAADA MYÖS SÄHKÖPOSTIIN!
- Ole yhteydessä minuun sivupalkissa olevien yhteystietojen kautta

Intiaanipolku sisältöineen kuvineen.

INTIAANIPOLUN TOTEUTTAMISEEN TARVITUT VÄLINEET VOITTE LAINATA MADDULTA!
-Tarvikereppu voi olla päiväkodillanne 1-2 viikkoa tai tarpeidenne mukaan. REPUSTA LÖYTYY KAIKKI KASVOMAALEISTA JOUSIIN JA NUOLIIN! Mitään ei tarvitse itse hankkia.
-Varatkaa tarvikereppu ajoissa jotta saatte sen haluamananne ajankohtana - pyrkikää siihen että mahdollisimman moni pääsisi kokeilemaan ja kokemaan intiaanipolun iloa!


LÄHTÖ - KASVOMAALAUKSET - AURINKOTANSSIA - METSÄSTYSPISTE (JOUSIAMMUNTAA) - TIPIN RAKENTAMINEN - TOTEEMIPAALUN TEKO - HEIMON MUODOSTUMINEN - HENKIKIRJAN TÄYTTÄMINEN LOPUKSI

Intiaanitehtävät voivat olla aivan eri kuin tässä minun esimerkissä, mutta tämä on hyvä toimiva pohja mikäli ei halua itse ideoida samantyyppistä seikkailurataa.

Työpajan aikana tuli idea, että intiaanipolkua voi pohjustaa ennen sen toteuttamista. Intiaanikulttuuri ja intiaanit ylipäänsä voi olla uusi tuttavuus lapsille joten leikkien ja satujen kautta voi tutustua intiaanimaailmaan. Sitten lopuksi mennään seikkailemaan metsään ja tehdään intianpolku ja muututaan itse samalla intiaaneiksi :)

Nousi toinenkin idea esille, että intiaanipolku voi olla vaikkapa saamelaispolku tai miksi ei jopa muumipolku.

Yhdessä päiväkodissa oli toteutettu Rölli seikkailu kuukauden ajan. Metsään oli viety purkki piiloon, ja joka päivä Rölli vei sinne jonkun esineen/tarinan/viestin/kuvan/muun. Viimeisellä viikolla aikuinen puki päälleen rölli puvun ja kun lapset olivat metsässä Rölli näyttäytyi vihdoin heille. Ensimmäisenä päivänä lapset saivat vain nopean vilkaisun kun he olivat niin äänekkäitä, seuraavana päivänä he olivat rauhallisemmin ja pääsivät hieman lähemmälle. Joka päivä he pääsivät ihastelemaan Rölliä lähempää ja kauemmin kunnes viimeisenä päivänä Rölli uskaltui jo leikkimään heidän kanssaan.


TAKAISIN INTIAANIPOLUN PARIIN!


"AIKUISEN ROOLI ON JOPA TÄRKEÄMPI KUIN PISTEET ITSESSÄÄN"
-Eläydy tarinaan mitä kerrot


ALLA TEKSTI MIKÄ LUKEE KAIKKIEN INTIAANIKANSOJEN HENKIKIRJASSA - avain löytyy polun aikana, kirja polun lopussa. Kirja avataan ja sieltä löytyy seuraava teksti sekä muiden päiväkotiryhmien intiaanitervehdykset:


" PÄIVÄKIRJA ELI HENKIKIRJA
Ohjaajalle löytyy ohje päiväkirjasta:

”Tähän päiväkirjaan tulee tervehdys/teksti jokaiselta päiväkotiryhmältä joka on suorittanut intiaanipolun. LUE PUNAISELLA OLEVA TEKSTI LAPSILLE. Kirjoittakaa sitten oma heimotekstinne seuraavalle tyhjälle sivulle! ”

Hei Kaikki Intiaanilapset!
Minä olen koko maailman intiaanikansan henkikirja. Nyt kun olette suorittaneet kaikki intiaanitehtävät, teistä on tullut intiaaneja ja uusi heimo on muodostunut.
Kirjoittakaa teidän heimonne nimi ja viesti kirjaan. Viesti kulkee henkimaailmasta toiseen ja muu intiaanikansa pystyy ottamaan vastaan teidän viestin.
Mitä haluatte ikuistaa henkimaailmaan ja kertoa muille heimoille? "

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-



Polku sisältää tosiaan kuusi eri pistettä. Jokaisella pisteellä on kysymys johon lapset saavat vastata. Arvausten jälkeen lapsille kerrotaan oikea vastaus SEKÄ selitys miksi se oli oikea vastaus.

Tehtävä pisteellä perustuu juurikin kysymykseen ja oikeaan vastaukseen.

Kaikki kuusi kysymystä ja vastausta, sekä esimerkki kasvattajille miten voitte nivota kysymyksen ja tehtävän yhteen:


1. Miksi intiaanit käyttivät sotamaalauksia (heidän kielellä rohtomaalauksia)?

Pelästyttääkseen vihollisensa
Vai
Suojaksi itselleen

Maalausten väreillä ja kuvioilla uskottiin olevan suojaavia voimia. Maalaukset kertoivat myös muille mistä heimosta on. Tämän lisäksi ne suojasivat auringolta ja hyönteisiltä.

”Nyt kun mekin lähdemme intiaanipolulle, niin mekin voisimme tehdä rohtomaalaukset. Sitä ei ikinä tiedä mitä tulee vastaan” 


AIKUISILLE MYÖS OMAT MAALAUKSET ;) TOTTAKAI!
- Kasvomaalaukset voi tehdä metsässä tai päiväkotipihalla ennen intiaanipolulle lähtemistä

Jokainen lapsi saa halutessaan kertoa mitä voimia tai minkälaista suojaa oma kasvomaalaus antaa. Tähän yhteyteen voidaan liittää intiaaninimen keksiminen (intiaaninimen keksiminen voidaan tehdä myös ennen polulle lähtöä jotta lapsille ei tule paineita keksiä tuossa tilanteessa oma inkkarinimi)


2. Mikä tanssi oli intiaanien ”tunnus”tanssi?

Muurahaistanssia
Vai
Aurinkotanssia (wiwanyang wachipi)
He tanssivat tätä vahvistaakseen luonnon, eläinten ja ihmisten sidettä. Tanssilla toivottiin myös m.m metsästysonnea sekä sairaiden parantumista.
”Nyt meillä on jo maalaukset, pitäisikö meidän kokeilla aurinkotanssia jos vaikka saisimme apua muihin tehtäviin intiaanipolulla?”

(Eikun tarvikerepussa oleva bluetooth kaiutin päälle ja jorailemaan! Hyvä aloitus on että kaikki on ringissä käsi kädessä ja aikuinen näyttää mitä liikkeitä tehdään. Lopuksi voidaan antaa lapsille mahdollisuus vaikuttaa liikkeisiin tai ihan antaa "omaa tanssiaikaa".)

3. Millä intiaanit metsästivät?

Jousella
Vai
Pistoolilla

Jousi on huomattavasti hiljaisempi kuin mikään muu metsästysväline. Niitä voi myös käyttää pitkän matkan päästä missä on itse turvassa ja piilossa.
  
”Onneksi tanssimme aurinkotanssin, ehkä jousiammunta onnistuu paremmin nytten


HUOMIONA työpajoista oppineena - paikka kannattaa olla sellainen että mikäli nuolet lentävät tuon pystytetyn viltin (nuolet ammutaan vilttiä päin siis) ohi niin ne eivät huku metsään.

MUISTAKAA AINA käydä läpi turvaohjeet ennen jousiammuntaa.
- Kukaan ei milloinkaan missään tapauksessa mene ampujien linjan yli, eli aina ollaan ampujien takana turvassa. Vaikka käytettävät jouset ovat lapsille tarkotettuja ja eivät lennä niin kovaa niin varmasti sattuu jos sellainen osuu ihmistä päin
- Nuolet haetaan vasta kun jouset ovat maassa ja kaikki nuolet ammuttu
- Jousen kanssa ei lekitä tai "ammuta" tyhjää - jousi voi mennä rikki
- Aikuinen näyttää esimerkin ampuaasennosta (hieman sivuttain ja etummainen käsi suorassa)


Tällä pisteellä ei kannata laittaa kaikkia lapsia jonoon odottelemaan. Jousiammunnan voi toteuttaa pienryhmissä. Yksi ryhmä ampuu ja toiset tekevät jotakin muuta odotellessaan oman ryhmän vuoroa.



4. Miksi intiaanien taloa kutsutaan?

Teltaksi
Vai
Tipiksi (lausutaan tipi ei tiipi/tiipii)

Ne maastoutuivat hyvin ympäristöön ja rakennusmateriaalia löytyi paikasta kuin paikasta. Niitä oli helppo korjata ja vahvistaa.
 
”Pitäisikö meidänkin kokeilla tällaisen rakentamista. Tehdään yksi hieno tipi yhdessä. Ruvetaan keräämään materiaalia, mitä tarvitsemme?”




Vartiotipi tekeillään! ;)




Viiden tähden hotellitipi kattokruunuineen valmis ja käytössä! :D


Itse olin tutustunut maastoon etukäteen. Tälle pisteelle valitsin sellaisen paikan missä on paljon kaadettuja pikkupuita ja risuja valmiiksi. Ohjeistetaan lapsia käyttämään niitä, ei saa repiä puista oksia jne.

Ehdotus yhdeltä kasvattajalta oli että tipiä ei tarvitse saada valmiiksi juuri tuolla kertaa. Sitä voi tulla rakentamaan useampaankin otteeseen.



5. Mitä jotkut intiaaniheimot rakensivat kun halusivat kunnioittaa esi-isiään?

Toteemipaalun
Vai
Tamtam-paalun

 Toteemipaalussa olevilla hahmoilla oli erilaiset symboliset merkitykset, se oli eräänlainen kertomus esi-isistä. Näitä rakennettin m.m jos joku oli menossa naimisiin.

”Katsokaa mitä täältä löytyy (kurkataan ikeakassiin jossa on pehmoleluja), haluaisitteko kokeilla toteemipaalun tekemistä? Voimme vaikka tanssia aurinkotanssia sen ympärillä.”









Toteemipaaluja joka lähtöön. "Älä aloita polttamista" sanomalla oleva hedelmällisyyttä antavaan toteemipaaluihin. Erinäköisiä ja hyvin eri tarinoilla toteutettuja.

Kiva yhteistyöharjoite ja lapset saavat sitten lopuksi kertoa minkälaisen taideteoksen ovat rakentaneet. (Luultavasti heillä on hieman erilaiset tarinat kuin työpajojen aikana - ainakin toivotaan näin kasvattajien mielenterveyden kannalta ;D)




6. Jos monta intiaania asuvat yhdessä, miksi heitä kutsutaan?

Ryhmäksi
Vai
Heimoksi

 Heimojen koot vaihtelivat. Jokaisella heimolla oli kuitenkin oma päällikkö joka teki päätökset. Eri heimoilla oli monesti hyvin poikkeavat perinteet ja toimintatavat. Kaikki heimot eivät tulleet toimeen toistensa kanssa.

”Nyt kun me olemme kokeneet intiaanipolun yhdessä meitä voisi kutsua heimoksi. Mennäänkö sisälle tekemään omat heimopäähineet? Kerätkää pari juttua mitä haluaisitte kiinnittää teidän päähineenne

Päähineet voi tietenkin askarrella myös ulkona.



Muuta intiaanipolkuun liittyvää:
Pisteiden välissä voi keksiä kaikkea muuta pientä tekemistä.

Voi laittaa ”karhun” johonkin pisteiden välille, ja tämän ohi pitää hiipiä mahdollisimman hiljaa. Karhua herättämättä
.

Voi laittaa tunnelin johonkin ja on ryömittävä ”luolan” läpi jotta pystyy jatkamaan matkaa.

Tulette aukealle, ja metsässä piileksii karhu/muu eläin, joten pitää liikkua eläimen lailla aukean yli jotta se ei juokse teidän perään.

Ainoastaan mielikuvitus on rajana. 


Eikuin varaamaan tarvikereppua ja muuttumaan intiaanksi :)

-Matilda


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia tai ideoita? Jätä mielellään kommentti :)