28. syyskuuta 2016

SEIKKAILULIIKUNTA - KARHUPOLKU

MATERIAALIT ON MAHDOLLISTA SAADA MYÖS SÄHKÖPOSTINA.
- Ole yhteydessä minuun sivupalkissa olevien tietojen kautta.


Kaksi valmista seikkailuliikunta-polkua. Karhu- ja intiaanipolku. Kokeilimme molempia ja keskustelimme mahdollisista variaatioista ja kehityideoista. Molemmat polut ovat hyvin muuntautuvia ja niistä saa pienellä hienosäädöllä hyvän ohjelman niin isoille kuin pienille.

Intiaanipolun sisältö tulee toisessa julkaisussa!




Karhu nukkuu laululeikki - tuttu ja turvallinen.
-> yhdellä kasvattajalla oli sellainen kokemus kyseistä leikistä että lapset jännittävät liikaa karhun heräämistä, joten tätä leikkiä ei enään voi leikkiä heidän kanssaan.

- Ehdotukseni: Karhu onkin HALINALLE:
Leikitään muuten samanlailla, mutta kun halinalle herää hän yrittää halata jotakuta. Kun halinalle saa jonkun kiinni ja antaa halauksen tälle, muu ryhmä juoksee heidän luokseen ja tilanteesta muotoutuu iso ryhmähali.

Karhuleikki - katso kuva. 

Karhuvisa tai Karhutietopiste - kysymykset oman rymän ja tietotaidon mukaan,

Käpyralli - Kokeilin tätä ensimmäistä kertaa työpajassa ja tämä oli hyvin onnistunut kokeilu. Tämä on itse keksimäni matalan kynnyksen leikki. Miten tällainen tuli mieleeni?

Seisoin toimistossani, laitoin silmät kiinni ja kuvittelin itseni metsään. "Avasin" silmäni ja katselin ympärilleni... mitä kivaa tekemistä voi keksiä ympärillä olevillani asioilla?

Käpyralli tuli ensiksi mieleen:

Luodaan karhunpesä yhdessä (voidaan rakentaa pieni pesä tai sitten voi käyttää vaikkapa puunjuurta). Kerrotaan että lapset ovat isoja jättiläisiä ja kävyt ovat pienen pieniä karhuja jotka pitää tuoda turvallisesti takaisin kotiin karhunpesään. 

Ohjaajan merkistä lapset lähtevät hakemaan yhtä karhua kerrallaan ja tuovat karhunpesään ne. (Tässä voi käyttää aikarajaa tai että pitää hakea tietty määrä karhuja ennenkuin leikki loppuu).

-> Jossain vaiheessa voidaan ottaa kutituspeikko mukaan leikkiin! Kutituspeikko on ensimmäist kerrat yksi aikuisita (jossain vaiheessa lapsetkin voivat olla tässä roolissa) ja hän käy hieman "häiriköimässä" karhujen tuontia karhunpesään, eli yrittää käydä kutkuttamassa jättiläisiä.

Kun leikki loppuu ja kävyt ovat kasassa siitä voidaan jatkaa seuraavaan toimintaan. Hyödynnetään edellistä leikkiä seuraavaan asiaan. Se voi olla esim. tarkkuusheittoa käpyjen avulla jne.
-> Kasvattaja ehdotti että kävyt voidaan siirtää paikasta A paikkaan B. Toisin sanoen autetaan oravaa muuttamaan... ja vikkelästi tiettenkin.


Karhutapaaminen - mitä tehdä jos näkee karhun?
Tämä oli seuraava osa karhupolun aikana, käpyrallin jälkeen. Eli leikitään että jokin kivi/muu on karhu ja yhdessä ryhmän kanssa tehdään niin kuin pitäisi toimia kun näkee oikeassa elämässä karhun. 

Katse alas, puhutaan rauhallisella äänellä ja liikutaan rauhallisesti poispäin karhusta.

Tämä jakoi hieman mielipiteitä onko tarpeellista vai ei. Tuli hyvää keskustelua aiheesta.

Mietittiin sitä onko tarpeellista "pelotella" lapsia kun taas joku toinen oli sitä mieltä että se on hyvä opettaa lapsille realistisia asioita myös. Esim. sanomalla lapsille "Karhu ei ole ilkeä eläin, mutta jos menee liian lähelle se voi pelätä ihmistä ja sen takia muuttua vihaiseksi" tai "Jos karhulla on poikaset mukanaan niin hän varmasti suojelee omia lapsiaan" jne.

Tuli myös erittäin hyvä pointti ryhmältä että tällaisen kehonkielen käyttö toimii myös aggressiivisen ihmisen kohdalla ja sen takia aivan hyvä harjoite tehdä yhdessä. 

Jokainen kasvattaja tuntee itse parhaiten oman ryhmänsä ja onko tämä tarpeellinen ja hyvä harjoite vai ei.


Mielikuvitus karhu - karhupolku loppuu siihen että jokainen lapsi saa piirtää minkänäköinen itse olisi karhuna. Piirrustuksen voi toteuttaa metsässä myös.


Kuva Seikkailuliikuntatyöpajasta


Kirjoittanut Maddu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia tai ideoita? Jätä mielellään kommentti :)