25. lokakuuta 2016

HANS / VALTIKKA

Tässä julkaisussa on yhdistetty henkilökunnan omia, vierailevan päiväkodin sekä minun kehittämisehdotuksia ja ideoita. Hansissa oltiin jo tehty toimenpiteitä arjen liikunnallistamiseksi, näistä asioista littän muutaman kuvan tänne.


HANS


Vanhempien lasten ryhmistä suurin osa sängyistä on poistettu ja lapset nukkuvat patjoilla. Näin tilaa jää muuhunkin toimintaan nukkareissa.
Muotopalat ovat hyvä leikkiväline. Ne ovat monipuolisia ja kestäviä.

-> Voisiko näitä ajatella käyttää aamupiirissä tuolien sijaan? Veisi vähemmän tilaa kuin penkit ja monipuolistaisi aamupiiriä.
Tällä hetkellä tämä kuvioseinämä ei ole käytössä. Se toimii tilanjakajana, toisella puolella on sohva ja toisella pöytä. Voisiko ajatella että hieman vaihtaisi järjestystä jotta tämän saisi käyttöön?

Esim.
Tarkkuusheitto pienellä pehmopallolla (vanhemmille lapsille voisi jopa pisteyttää eri muodot)

"Nuijimisleikki". Tiedätte sen pelin, Linnanmäeltä ainakin tuttu, jossa ötökät kurkkaavat vuorolleen ylös reiästä ja pitää sitten ehtiä koskettaa sitä ennenkuin se liikkuu takaisin alas. Tässä voisi soveltaa peliä niin, että lapset olisivat eri puolilla ja toinen laittaa kämmenen yhden reiän kohdalle ja kaverilla toisella puolella on n. 2sek. aikaa koskettaa kämmentä ennenkuin kämmen siirtyy toisen reiän kohdalle. Miksi ei tätä peliä voisi soveltaa isomman ryhmänkin kanssa tehtäväksi.

Narunpätkä teipataan kiinni yhdelle puolelle ja sitten naru pujotellaan muotojen läpi, sikinsokin. Jätetään narun toinen pää roikkumaan. Sitten selvittelemään mitä reittiä naru on kulkenut (toimii myös yhteistyöharjoitteena hieman isomman ryhmän kanssa).

Mielikuvitus on vain rajana. Miksi ei voisi kysyä lapsilta minkälaista käyttöä he keksisivät sille?
Pitkä käytävää voisi koristaa värikkäät lattiateipit. Nyt sitä kuitenkin hyödynnetään liikuntatullina.

Magneettimaalia. Tämä oli juuri tehty ja ei ollut vielö käytössä, mutta suunnitelmia löytyi jo. Yksi ajatus oli yläfemmaseinä.
Erilaisia liikuntavälineitä oli esille ryhmissä, toisissa enemmän ja monipuolisempaa väline'varastoa'. 


AUTOPARKKI! Autot/pyörät ovat aina saatavilla. Parkista saa hakea auton kunhan palauttaa sen parkkiin käytön jälkeen. 
Muokkautuvia tiloja löytyi kivasti. 

Pehmopaloja löytyi yhden ryhmän oleskelutilasta ja sieltä muut ryhmät voivat käydä hakemassa omaan käyttöön.
-> Voisiko tässä käyttää "ryhmänvaihtoa". Sen sijaan että pehmopaloja pitää kantaa edestakaisin ne olisivatkin suurimmaksi osaksi samassa tilassa. Ryhmät sitten siirtyvät siihen tilaan mikäli haluavat käyttää niitä. Ei mene aikaa, voimaa ja hermoja siirtämiselle. Lapsethna tykkäävät myös vaihtelusta.Hyvä paikka ulkopyräilylle - voisiko tähän sopia asfalltimaalauksia?Nämä maalaukset ovat kuulemma vanhoja. Mutta hyvä ajatus hyödyntää tätäkin pintaa! Miksi ei?
Turvallinen tasapainoittelu kaiteilla on mahdollistettu sahaamalla palkeista yläpään pätkät pois. Ei housut jää kiinni tai lapsi kompastu puuhun ja kaadu sen takia.VALTIKKA

Näitä palloiluseiniä oli kolme kappaletta, kaikki samannäköisiä. Saako lapset kiipeillä näitten yli ja ali? Ehkä yhtä palloiluseinää voisi muokata hieman erilaisemmaksi kuin muut seinät. Maalilla tai tekemällä erikokoisia reikiä siihen? (joko pallonheittoon tai miksi ei kiipeilyyn/lapsen läpimenemiseen tarkoitettuja koloja)

(Peppumäkeä patjan kanssa, värejä/numeroita/muotoja/kuvia, "sormirata" rappusten sivulle jne.)Kolme yllä olevaa kuvaa on samasta tilasta. Tähän pystyisi teippien, kuvien ja muutaman liikuntavälineen apuna kehittämään hienon radan. 
Kirjoittanut Maddu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia tai ideoita? Jätä mielellään kommentti :)