11. lokakuuta 2016

HAVUKALLIO / TARHAPUISTO

Tässä kirjoituksessa on yhdistetty päiväkodin oman henkilökunnan, vierailevan päiväkodin sekä minun kehittämisehdotuksia ja ideoita.


Havukallion liikuntasali. Hyvän kokoinen sali joka on monipuolisessa käytössä. Tilassa oli paljon tavaraa ja kaikki seinätila oli varattu.
Kehittämisehdotuksia: 

Onko kaikki tavarat tilassa aktiivisessa käytössä vai voisiko osan siirtää varastoon otettavaksi/poistaa tilasta kokonaan? 

Voisiko mahdollisesti järjestellä tavarat uudestaan niin että saadaan seinätilaa vapautettua jota vastaan voi esim. heittää/potkia palloa? 

Musiikki- ja leikkivälineitä oli jonkun verran, voisiko saliin tehdä oman "nurkkauksen" näille jottei liiknnan aikana tarvitse varoa tavaroiden rikkoutumista?

Tyhjä käytävä ja seinä, kehittämisehdotuksia:

Lattia ja seinäteippauksia. 
TEIPPAUSTYÖPAJAT MARRASKUUSSA (7.11, 15.11, 16.11, 25.11) klo. 12.30-15.30 päiväkodeilla - VA:ien jälkeen paikat päätetään)
Kehittämisehdotuksia:

Voisiko rappuset olla sallittu leikkipaikka?

Rappusiin voisi kiinnittää numeroita/kirjamia tai kuvia.
Pienille esim. värejä ja eläimiä jota voidaan käyttää moneen tarkoitukseen ja toimintaan.
Isommille sanoja, kirjamia tai "yhdistä" lappuja kielenopetukseen.

Rappuskuvan oikeassa yläkulmassa näkyy osittain nuo puupalkit. Voisiko niitä hyödyntää vaikka joustavilla yläfemma käsillä? Laitetaan läpsykädet eri korkeuksilla ja lapset voivat hypätä ja tehdä yläfemmoja niiden kanssa.

Yllä olevat kuvat ovat nukkaritilasta: Viereisessä huoneessa on paljon pöytiä ja sen huoneen jatkeena oma huone jossa pari pöytää. Voisiko tästä tilasta poistaa nuo pöydät huoneen keskeltä? Tekisi tilasta muokkautuvamman. 

Isompien lasten ryhmässä: Nousi kysymys, onko sängyt tarpeelliset? Mikäli lapset eivät nuku päiväunilla vaan lepäävät, niin voisiko käyttää patjoja sänkyjen sijaan? Veisi vähemmän tilaa.

Jos sänkyjen petivaatteet ovat suojattu (päiväpeitto/muu) niin voisiko lapset käyttää sänkyrunkoja leikkiin ja kiipeilyyn?
Tässä voisi jakaa tuon sänkyseinämän puoliksi - toisella puolella majan rakentamista ja rauhallisempaa toimintaa kun toista puolta voisi käyttää liikunnallisessa mielessä.

Intergroidussa ryhmässä liikuntavälineet hyvin esillä - voisiko samaa ajtella muihin ryhmiin?

Pomppusohvat! Luvalla saa pomppia ja hyppiä näillä sohvilla. 

Yhdessä ryhmässä aikuiset olivat päättäneet muokata yhdestä tilasta liikuntatilan, pehmustettu peuhatila. Heillä oli itsellään jo suunnitelmia tilan kehittämiseksi. Lisää patjoja ja seinille voisi lisätä aktivoivia kuvia/teippauksia/muuta. Tilaan ei saa tuoda kovia leluja ja ovessa oli ohje tilan käyttöön, max. 4 lasta kerrallaan. On jokapäiväisessä käytössä. Aikaisemmin huone oli kotileikki käytössä - kotileikki sai oman paikan eri tilasta ja järjestely on ollut toimiva.Saman ryhmän nukkari. Hyvin järjestetty ja tätä tilaa he ovat käyttäneet myös esim. pallopeleihin.

Kehittämisidea: Voisiko korotettua seinäosaa hyödyntää?
-> tässä ryhmässä oltiin tehty omatekoinen ja kevyt nyrkkeilysäkki minkä he välillä laittavat roikkumaan naulaan joka on kiinni korotetussa seinässä.
Ei ollut varmaa tietoa onko allas käyttökelpoinen vesileikkeihin. Tämän asian voisi tarkistuttaa ja sitten hyödyntää allasta vesileikkeihin (tukee esiopetuikäisten uinninopetusta - tutustuminen veteen ja kasvojen kastamista).


ULKONA


Kehittämisidea: Tuossa olisi täydellinen palloiluareena pienille. Saisiko pienet potkia palloa/pelailla säbää/muuta tuossa?  Pienillä pysyisi motivaatio paremmin yllä palloiluun kun seinät ja korotetut penkit rajaavat aluetta.


Kehittämisidea: Voisiko talvella käyttää mäkeä pulkkamäkenä? Se on pitkä mäki jota varmasti olisi hauska laksea. Alhaalla on aidat ennen autotietä joten laskeminen olisi myös turvallista.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

TARHAPUISTOSSA oli tämä käytävä jossa oli kaapit yhdellä puolella. Tästä lapset kävelevät päivittäin, eli on siirtymätilanteissa käytössä.

Kehittämisidea: Voisiko tässä ajatella LIIKUNTATULLIA?
Jokaiseen kaappiin kiinnitetään jokin liikuntatehtävä. Aina kun lapsi kävelee tästä ohi hän valitsee yhden liikuntatehtävistä jonka toteuttaa ennenkuin jatkaa matkaa.

Esim.
Seiso yhdellä jalalla
Mene lankkuasentoon
Karhukävelyä viimeiselle kaapille jne.

Liikuntatehtävä voi olla aktivoiva, mutta myös rauhallinen (esim. tasapainoharjoitteet).

Hyppyruudukkomatot, pistematot tai muut leikkisät/liikunnalliset matot ovat kivoja. Onko ns. tavalliset matot tarpeellisia? Miten lapset hyötyvät näistä, eli voisiko ne poistaa/vaihtaa?

(Pointtina tuli myös, että siivojien ei ole pakko pitää mattoja puhtaana, eikä siivota niiden alta. Päiväkoti henkilökunnan on nostettava matot pois lattialta jotta siivous on pakollista maton kohdalla)

Tässä tilassa oli kaappisängyt - ovat käytännölliset ja antavat tilaa muulle toiminnalle.


Lapset olisivat jumpan ohjaajia. Muutenkin siirrytään sisälle useasti pienryhmissä, voisiko ajatella että yksi pienryhmä tulee hieman aikaisemmin sisälle ja valmistautuu "ohjaamaan" lyhyen jumpan ennekuin muut siirtyvät sisätiloihin?

Voi tehdä valmiiksi liikuntakuvakortteja joista lapset voivat valita omansa jonka saa näyttää ikkunan kautta ulkona oleville kavreille. Voihan lapset näyttää myös liikkeen jonka muut toistavat ulkona.
Tämä on variaatiomahdollisuus idealla "Liikuntaleikki joka ulkoilun jälkeen".


Seuraavan yhteenveto tulee HANSIN päiväkodista jossa vierailimme myös viime viikolla!


Kirjoittanut Maddu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia tai ideoita? Jätä mielellään kommentti :)